maandag 11 januari 2016

Advies burgemeester Venema: "Wijzigingen in de bepalingen van het grenstractaat, gesloten tussen Nederland en Hannover op den 2 Julij 1824, naar het oordeel van den ondergeteekende, voor zoo verre die grens langs de provincie Groningen ligt, noodig zijn

In april 1864 heeft de Winschoter burgemeester Gerardus Azings Venema, op verzoek van de Commissaris des Konings van de provincie Groningen, Isaäc Antoni Soetens van Roijen, een uitgebreid advies geschreven over noodzakelijke aanpassingen van het grenstractaat van 1824. Dit advies is terug te vinden in het archief van het Nederlandse Gezantschap in Hannover dat wordt bewaard in het Nationaal Archief te Den Haag (NL-HaNA, Gezantschap Hannover, 2.05.10.05, inv.nr. 36) en waarschijnlijk nog wel op meer plaatsen.

http://www.biografischportaal.nl/persoon/12082409
Gerardus Azings Venema begon zijn carrière als turfmeter te Heerenveen, werd daarna benoemd tot landmeter bij het Kadaster werd korststondig militair en daarna ijker der maten en gewichten in Winschoten. Daar raakte hij betrokken bij politiek en bestuur, werd raadslid, burgemeester en lid van Provinciale Staten om uiteindelijk als hoofdommies bij de provincie Groningen zijn loopbaan te beëindigen. Hij heeft veel geschreven over kanalisatie, inpoldering en aanverwante zaken. Een biografie is te vinden in het Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek.




Het advies heeft als titel meegekregen "Wijzigingen die in de bepalingen van het grenstractaat gesloten tusschen Nederland en Hannover op den 2 Julij 1824, naar het oordeel van den ondergeteekende, voor zooverre die grens langs de provincie Groningen ligt, noodig zijn" en beslaat 31 pagina's. In het advies gaat Venema behalve op wat hij vindt dat er aangepast moet worden ook uitvoerig in op de bestaande toestand, met een uitgebreide beschrijving van de redenen waarom de grensbepalingen van 1824 zo waren opgesteld. Voornamelijk kwamen de bepalingen van 1824 voort uit defensie-overwegingen, daarom vinden we in het advies van Venema heel veel informatie over waterafvoer en leidijken, immers het veengebied en inundatie waren de belangrijkste verdedigingsmiddelen.

Hieronder is het advies opgenomen, na de afbeeldingen volgt tzt een afschrift van het advies.





































Geen opmerkingen:

Een reactie posten